JADŁOSPIS - UL. PISARKA - OD 16.09. DO 27.09.2019r

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

16.09.

pn

chleb kiełki  z masłem, pasta rybna, szczypior, sałata zielona, kawa

chipsy ananasowe  (1,4,7)

Zupa z fas szparag z ziemn (7,9)

Kluski leniwe z twarogiem, polane masłem,sur z pomarań, banana, jabłka i marchwi, woda z miodem i miętą (1,3,7)

Chleb żytni  z masłem, polędwica gotowana z indyka, pomidor, roszpunka, herbata   (1,7)

 

17.09.

wt

Płatki owsiane na mleku, chleb foremka z masłem, świeże warzywa na talerzu,

Marchew do chrupania (1,7)

Kartoflanka po polsku (7,9)

Gołąbki po litewsku w sosie pomidorowo-warzywnym kompot agrestowy (1,3,7)                                                       

Deser bananowy z musem truskawkowym, wafelek kukurydziany, jogurt naturalny (1,7)

18.09.

śr

 Chleb graham z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, cebulką zieloną, kawa

Mieszanka owoc suszonych  (1,7,8)

Pomidorowa z kaszą kuks (1,7,9)

Sznycelki jajeczne w otrębach sur selerowa z jogurtem kompot porzeczkowy   (1,3,7)

Chleb foremka , parówka z szynki na gorąco, herbata, kalarepka do chrupania (1,7)

 

19.09.

czw

Płatki zbożowe na mleku, chleb foremka z masłem, świeże warzywa na talerzu, pomidorek coctajlowy(1,7)

Krem marchew  z klusecz (1,3,7,9)

Kotlet drobiowy z pieca, ziemniaki, mizeria, lemoniada cytrynowa  (1,3,7) 

Pieczone jabłko z miodem i cynamonem, chrupki kukurydz czekoladowe (1,7)

20.09.

pt

Chleb wiejski z masłem, pasztet drobiowy pieczony, ogórek kiszony,  szczypior, kawa

Winogrono (1,7)

 

Zupa z kmink i grosz ptysio (7,9)

Placki ziemniacz-marchewkow

z twarożkiem i cebulką zieloną kompot śliwkowy (1,3,7)

Chleb kiełki z masłem, łosoś pieczony w rękawie, papryka  czerwona, rukola, herbata (1,3,4,7)

23.09.

pn

Makaron zacierk  na mleku chleb foremka z masłem, świeże warzywa na talerzu

śliwki   (1,7)

kalafiorowa z ziemniak (7,9)

medaliony z indyczego fileta z papryką, kasza jęczmienno-gryczana, sałatka z pomidora i ogór kiszon, kompot trusk  (1,7)

Mus marchewkowo-gruszkowy, pieczywo chrupkie, kakao  (1,7)

24.09.

wt

Chleb żytni z masłem, szynka miodowa drobiowa, papryka żółta, sałata zielon, szczypior, kawa  (1,7)

Jabłko

Zupa z  grosz łuszczonego na mięsie  z ryżem (7,9)

Kluski śląskie z masłem, sur z marchwi z brzoskwinią, kompot agrestowy (1,3,7)

Chleb foremka z masłem, nutelka daktylowa własnego wyrobu, mleko  (1,7)

25.09.

śr

Chleb 7ziaren z masłem, twarożek, papryka czerw, szczypior, roszpunka, herb owocowa,    gruszka   (1,7)

Wiosenna z lanym ciast (1,3,7,9) 

pieczeń rzymska z pieca, ziemniaki, kap pekińska dusz na maśle, kompot malin  (1,3,7)

Koktajl z jogurtu natural z owocami, pł owsianymi cynamonem, ciastko amoniaczek  (1,3,7)

26.09.

czw

Chleb kiełki z masłem, szynka okopcona, papryka zielona, roszpunka, herbata

gruszka (1,7)

Zupa z koperk.i lan ciast (1,3,7,9)

Krokiety serowo-ziemniaczane sur selerowa z jogurtem , woda z miodem i cytr (1,3,7,9)

Chleb foremka  z masłem, konfitura morelowa własnego wyrobu, mleko (1,7)

27.09.

pt

Chleb graham  z masłem, serem żółtym, rzodkiewka,, sałata, szczypior, kawa (1,7,8)

Orzechy lask, śliwka kalifornijska

Zupa z fasol szpar z ziemn (7,9)

Ryba miruna z pieca, ryż , sur z jabłka i ogór kiszonego z oliwą, kompot truskawkowy (1,3,4)

Chałka drożdżowa z masłem, kakao  (1,7)

Marchew w plasterkach

 

Cyfry w nawiasie są odpowiednikiem substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji, umieszczone w załączniku pod tymi pozycjami zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1169/2011 z dnia 13.12.2014 r. (załącznik umieszczony obok jadłospisu na osobnej kartce). Szczegółowa informacja o składzie posiłku znajduje się u intendenta. Dzieci mają nieograniczony  dostęp do wody pitnej.

 

Zastrzega się prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.

 

 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki