JADŁOSPIS - UL. PISARKA - OD 04.03. DO 15.03.2019r


 

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

04.03.

pn.

Chleb foremka z masłem, pasta z tuńczyka, ceb. ziel, rzodkiewka, herbata z cytr (1,4,7) mandarynka

Kalafiorowa z ziemniakami ( 7,9 )

Racuszki orkiszowe z twarogiem, pł owsian, rodzynk i polewą truskawk  woda z miodem i miętą ( 1,3,7)

Chleb 7ziaren z masłem, szynką konserwową, pomidor, sałata, kawa  (1,7)

 

05.03.

wt

Kasza manna  na mleku,

Chleb foremka z masłem, talerz z warzywami  

orzechy laskowe, kalarepka   (1,7,8)

 

Marchewkowa z kluseczk  (1,3,7,9)

Kotlet pożarski drobiowy z pieca, ziemniaki, mizeria, lemoniada cytrynowa  (1,3,7 )

Kisiel malinowy własnego wyrobu z plamką jogurtu, chrupki kukurydz bananowe (1,7)

   06.03.

śr.

Chleb wiejski z masłem, pasta z twarożku i brzoskwini, kawa (1,7)

gruszka

Dyniowa z ziemniakami   ( 7,9 ) kotlety jajeczne z pieca, sur z marchwi, jabłka, chrzanu i śmietany

Kompot śliwkowy  ( 3,7 )

Chleb z kiełkami i masłem, pasta z makreli wędzonej, papryka żółta, szczypiorek, herbata z cytryną   ( 1,4,7 )

 

 

 07.03.

czw.

Chleb graham z masłem, powidłem jabłkowym własnego wyrobu, mleko  (1,7)   Melon żółty

Brokułowa z ziemniakami  ( 7,9)

Polędwiczki wieprz w sosie własn, kasza jęczmienno-gryczana, sur z jabłka i ogórka kiszonego, lemoniada pomarańczowa ( 1,7 )

Babka cytrynowa własnego wypieku, maślanka owocowa (1,3,7)

08.03.

pt

 

Chleb żytni z masłem, pasztetem z indyka, ogórk kiszonym, ceb zielona, kawa

Kiwi  (1,7)

                                               

Ziemniaczana z warzywami ( 7,9) naleśniki z twarogiem i pomarańczą, kompot porz czerwon (1,3,7)

Chleb wiejski z masłem, łosoś pieczony w rękawie z koperk, papr czerw, roszponka, herbata (1,4,7)

11.03.

pn.

 

Płatki jaglane  na mleku, chleb foremka z masłem, talerz z warzywami (1,7) marchew do chrup, orzechy wł

 

Rosół z indyka z makaronem  (1,7,9)

Mięso podduszane na maśle, bukiet warzyw na parze, kompot malinowy (1,7)

Jabłko pieczone z miodem i cynamonem, wafelek ryżowy, jogurt naturalny  (1,7)

   12.03.

    wt.

Chleb 7ziaren z masłem, polędwicą miodową drob, ogórkiem zielonym, rukolą, herbata (1,7) jabłko

 

Pomidorowa z lan ciastem (1,3,7,9) romby ziemniaczano-twarogowe z pieca, sur z kalarepki ze śmietaną,   kompot truskawkowy ( 1,3,7)

Chleb graham z masłem, miodem wielokwiatowym, mleko (1,7)

Dynia pestki

 

13.03.

śr.

Makaron literki na mleku, chleb foremka z masłem, talerz z warzywami (1,7)

pomarańcza

Wiosenna z kaszą kukurydzian (7,9)

Bigos z kapustą i mięsem, ziemniaki, kompot agrestowy (1,7 )

Chałka drożdżowa z masłem, kakao  (1,7)

rodzynki

14.03.

czw.

Barszcz biały z kiełbasą wiejską, jajkiem, koperkiem, chleb żytni Chipsy ananasowe ( 1,3,7 )

Ogórkowa z ziemniakami  ( 7,9) pierogi z serem na słodko polane masłem, sur z marchwi, jabłka, banana i jogurtu, woda z miodem i gożdzikami  (1,3,7 )

Chleb kiełki z masłem, pomidorem, roszpunką, szczypiorem, kawa (1,7)

 

  15.03.

pt.

Chleb graham z masłem, serem żółtym, papryką czerw, sałatą, ceb zieloną, kawa (1,7)

Pomidorek koktajlowy

 

 

Kukurydziana z makaronem (1,7,9)

Sznycelek rybny w otręb z pieca, ziemniaki, buraczki ćw z jabłkiem, kompot mieszanka  (1,3,4,7 )

 Polenta z kaszy jaglanej na mleku z bananami i rodzynkami

Batonik zbożowy

(1,7 )

 

 

 

Cyfry w nawiasie są odpowiednikiem substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji, umieszczone w załączniku pod tymi pozycjami zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1169/2011 z dnia 13.12.2014 r. (załącznik umieszczony obok jadłospisu na osobnej kartce). Szczegółowa informacja o składzie posiłku znajduje się u intendenta. Dzieci mają nieograniczony  dostęp do wody pitnej.

 

Zastrzega się prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.

 

 

Jadłospis (filia) od 04.02 do 08.02.19 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

04.02

Pn.

 

Płatki owsiane na mleku, wek z masłem,

 

( 1, 7)

Zupa kalafiorowa

(7,9)

Ryż z polewą truskawkową,

Kompot owocowy

( 1,7)

Zapiekanka z wędliną

serem żółtym papryką

Herbata z cytryną

 

( 1,7 )

 

Owoc;

05.02

Wt.

 

Bułeczka grahamka

z masłem, miodem

mleko

( 1,3,7 )

Zupa ogórkowa

z grzankami

(1,7,9)

Kęski drobiowe, ziemn.

fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

(1,7)

Koktail owocowy (truskawka-banan)

na bazie kefiru

wafle ryżowe

(7 )

 

Bakalie: żurawina,

06.02

Sr.

 

Pieczywo pełnoziar.

z masłem, wędliną,

Herbata z cytryną

(1,7 )

 

Zupa gulaszowa z ziemn.

(1,7,9)

Pierogi ruskie, sur. marchew-pomarańcza

Kompot wieloowocowy

(1,3)

Kiełbaski na gorąco, pieczywo

z masłem, papryka

Herbata z cytryną

 

 

 

Warzywa :sałata. zielona,

07.02

Czw.

 

Graham z masłem, białym serkiem , herbata z cytryną

(1,7 )

Zupa pomidorowa

z makaronem literki

(1,3,7,9)

Schab w sosie własnym kasza jęczmienna, ogórek

kiszony

Kompot wieloowocowy

( 1,3,4,9 )

 

Babka piaskowa

Kakao na mleku

Owoc:

(1,7)

 

Warzywo: rzodkiewka cebulka zielona

 

08.02

pt.

 

 

Kasza manna na mleku, wek z masłem

(1,3,7 )

Zupa zalewajka z jajkiem

i ziemniakami

(1,3,7)

Pulpety rybne, warzywa na patelnię

Kompot owocowy

(1,3,7)

Chałka z masłem,

Kakao na mleku

Owoc:

(1,7)

 

Warzywo: pomidor,

 

*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

Woda podawana jest do każdego posiłku.

 

 UWAGA!

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku 
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki