UL. PISARKA

od 8.04.2024r.-19.04.2024r.

Jadłospis 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

  08.04.

pn.

Chleb kiełki z masłem, szynka z beczki, pomidor, cebulka zielona, kawa

 (1,7) marchewka

Zalewajka z  ziemniakami

Pierogi z serem na słodko, sur jabłka, kiwi i rodzynek,  kompot malinowy ( 1,3,7,9)

Chleb żytni z masłem, pasztet pieczony, rzodkiewka, sałata zielona, herbata z cytryną  (1,4,7)

09.04.

wt

Płatki zbożowe na mleku,

Chleb foremka z masłem,

talerz z warzywami  

słonecznik    (1,7)

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Gołąbki po litewsku, sos  wielowarz z marscapone, kompot mieszany  (1,3,7,9 )

Deser bananowy z polewą truskawkową i plamką serka homogenizowanego, maca, herbata owocowa (1,7)

   10.04.

śr.

Chleb wiejski z masłem, szynka miodowa drobiowa, ogórek zielony, rukola, cebulka ziel, herbata z cytr (1,7) morela

Zupa pomidorowa z kaszą kuskus

Kopytka ziemniaczano-twarogowe sur z marchwi i brzoskwini,

Kompot agrestowy (1,3,7,9 )

Chleb graham z masłem, powidło jabłkowe własnej roboty, mleko ( 1,7 )

 

 

 11.04.

czw.

Płatki ryżowe na mleku,

Chleb foremka z masłem, talerz z warzywami  

gruszki    (1,7)

 

Z. kukurydziana z grosz ptysiowym   Kotlet drobiowy z pieca, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kompot śliwkowy  ( 1,3,7,9 )

Budyń jajeczny własnego wyrobu z malinkami, chrupki kukurydziane skrętki (1,3,7)

12.04.

pt

 

Chleb pytlowy  z masłem, pasta jajeczna, kiełki warz. ogórek kisony, kawa (1,3,7,8)  orzechy włoskie

                                               

Z. pieczarkowa z ziemniakami

Kotlety ryżowe z serem żółtym w sosie koperkowym, sur marchew z jabłkiem, kompot wiśniowy  (1,3,7,9)

Chleb pszenny z masłem, makrela w pomidorach, papryka żółta, sałata zielona, herbata z cytryną (1,4,7)

15.04.

pn.

 

Płatki jaglane na mleku,

Chleb foremka z masłem, talerz z warzywami  

 jabłko   (1,7)

 

Rosół indyczy z lanym ciastem mięso podduszane na maśle, warzywa z talarkami ziemniak na parze, kompot porz czerwon (1,3,7,9)

Jogurt naturalny z owocami, precelek z makiem (1,7)

   16.04.

    wt.

Chleb razowy z masłem, szynka wędzok ustrzycki, papryka czerw, roszpunka herbata z cytr (1,7)

śliwka kalifornijska

 

Z. z fasolki szparag z ziemniakami

Naleśniki z twarogiem i polewą truskawkową, kompot truskawkowy ( 1,3,9,7)

Chleb graham z masłem , miodem lipowym, mleko,  (1,7) marchewka w słupkach

 

17.04.

śr.

Makaron literki na mleku,

Chleb foremka z masłem, talerz z warzywami  (1,7)

Winogrono

Barszcz czerwony z ziemniakami

Gulasz wołowy, kasza bulgur, sur z kapusty kiszonej z oliwą, kompot agrestowy (1,7 )

Ciasto marchewkowe własnego wypieku, mleko  (1,3,7) 

 

18.04.

czw

Chleb żytni z masłem, pasta z ciecierzycy, sałata, cebulka zielona, kawa

(1,7) soczek owocowy 100%

Zupa dyniowa z kluseczkami  

Romby ziemniacz-twarogowe z pieca, sur z kap czerwonej, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Parówka cielaszki na gorąco, chleb zwykły, pomidorek coctajlowy, herbata z cytryną (1,7)

 

19.04.

pt.

Płatki orkiszowe na mleku, chleb foremka z masłem, talerz z warzywami

Chipsy ananasowe (1,7)

 

Zupa wiosenna z ryżem i koperkiem ryba miruna w cieście, ziemniaki, sur z pora ze śmietaną, kompot porz czarna  (1,3,4,7,9)

Chałka drożdżowa z masłem kakao

Rodzynki (1,7)

Cyfry w nawiasie są odpowiednikiem substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji, umieszczone w załączniku pod tymi pozycjami zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 13.12.2014r. ( załącznik umieszczony obok jadłospisu na osobnej kartce )

Szczegółowa informacja o składzie posiłku znajduje się u intendenta. Dzieci mają nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Zastrzega się prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. ALERGENY zaznaczone na czerwono.

 

  Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten,

2.       Skorupiaki i produkty pochodne

3.       Jaja i produkty pochodne

4.       Ryby i produkty pochodne

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.       Soja i produkty pochodne

7.       Mleko i produkty pochodne

8.       Orzechy

9.       Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne

11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.   Dwutlenek siarki

13.   Łubin

14.   Mięczaki

Dzieci mają stały dostęp do wody pitnej w ciągu dnia. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie.

 

 

 

 

Jadłospis od 15.04 do 19.04.2024 r

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

15.04

Pn.

I

Zupa mleczna

z płatkami ryżowymi,

 chleb foremkowy z masłem,

Talerz świeżych warzyw

(1,7)

Zupa gulaszowa,

Ryż z polewą truskawkowo-jogurtową

Kompot owocowy

( 1,3,4,9)

Chleb wiejski z masłem, szynka okopcona, ogórek zielony, sałata, szczypiorek,

herbata z cytryną

(1,7)

II

rzodkiewka

16.04

Wt.

I

Chleb orkiszowy z masłem

i miodem, bakalie,

herbata

z cytryną

(1,7)

Zupa z ciecierzycy z makaronem muszelki

Nuggetsy drobiowe, ziemniaki, sałata lodowa

ze śmietaną i koperkiem,

Kompot agrestowy

(1,7,9)

Maślanka owocowa,

Precelek z makiem

(1,7)

II

banan

17.04

Śr.

I

 

 

Mleko z kulkami zbożowymi,

wek z masłem,

talerz świeżych warzyw,

(1,3,7)

 

Zupa grysikowa

Naleśniki z serem białym

i pomarańczą

Kompot owocowy

(1,3,7,9)

Pizzerinka z kechupem, pomidorki koktajlowe,

herbata z cytryną

(1,3,7)

II

chripsy z buraczka

18.04

Czw.

I

Pieczywo z masłem, serem żółtym, pomidor, roszponka

Kawa zbożowa na mleku

(1,7)

Zupa ogórkowa z ryżem

Gulasz z kaszą kuskus,

surówka z czerwonej kapusty

Kompot owocowy

( 1,3,7,9)

Jabłko pieczone

z miodem i cynamonem,

wafelek ryżowy

(1)

II

Papryka do chrupania

 

19.04

Pt.

 

I

 

Chleb siedem ziaren z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, rukola, mleko

(1,3,7)

Zupa dyniowa grzankami

Ryba po grecku

z warzywami i ryżem,

surówka warzywna,

pomidor, cebula zielona

Kompot wiśniowy

(1,3,7,9)

Galaretka truskawkowa

z plamką śmietany,

maca,

(1,3,7)

 

 

 

  

*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

 

Woda podawana jest do każdego posiłku.

 

UWAGA! Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku 
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. (Alergeny zaznaczone kolorem CZERWONYM)   

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten,

2.       Skorupiaki i produkty pochodne

3.       Jaja i produkty pochodne

4.       Ryby i produkty pochodne

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.       Soja i produkty pochodne

7.       Mleko i produkty pochodne

8.       Orzechy

9.       Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne

12.   Dwutlenek siarki

13.   Łubin

 

14.   Mięczaki