UL. PISARKA

                                           Jadłospis od 22.04. do 30.04.2024r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

22.04.

Pn.

Chleb pytlowy z masłem, szynka krakowska, pomidor, roszpunka,  herbata z cytr (1,7)

 jabłko

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Kluski leniwe twarogowe, sur marchew, banan, pomar, rodzynki, jogurt, kompot porz czerw  (1,3,7,9)

Chleb graham z masłem,  miodem lipowym, mleko marchew w słupkach  (1,7)

23.04.

Wt.

Płatki  zbożowe na mleku,

chleb foremka z masłem,

talerz z warzywami      

cripsy gruszkowe (1,7).

 

Zupa marchewkowa z grosz ptysio

Medaliony indycze w sosie aksamit  kasza pęczak, sur ogórek kiszony, jabłko, kompot truskawkowy (1,7,9)

Kisiel brzoskwiniowy własnego wyrobu z plamką jogurtu naturalnego, pałki kukurydziane (1,7)

24.04.

Śr.

Chleb kiełki z masłem, szynka soczysta, papryka żółta, sałata zielona, kawa  (1,7)

melon żółty

Zupa krupnik na wywarze mięsnym z ziemniakami  

Łazanki z kapustą białą i mięsem, kompot wiśniowy (1,7,9)

Chleb wiejski z masłem, konserwa makrela w pomid. rzodkiewka, cebulka zielona,  herbata z cytryną  (1,4,7)

 

25.04.

Czw.

Płatki orkiszowe na mleku,

chleb foremka z masłem, 

talerz z warzywami  (1,7)

kalarepka

 

Zupa kalafiorowa z ryżem

Pieczeń rzymska z pieca, ziemniaki, mizeria, kompot porzeczka czarna (1,3,7,9)

Śmietanowiec kolorowy własnego wyrobu na biszkoptach, herbata owocowa (1,7)

 

26.04.

Pt.

Chleb pszenny z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, kiełki warzywne, sałata zielona, herbata z cytr (1,3,4,7,8)

Mieszanka owoc susz

Krem z groszku ziel z ziemniakami

Kasza jaglana na mleku  z twarogiem i borówką amerykańską, Kompot śliwkowy (1,7,9)

Chleb żytni z masłem, pasztet pieczony, cebulka zielona, ogórek kiszony, kawa (1,7)

 

29.04.

Pn.

Płatki kukurydziane na mleku,

chleb foremka z masłem,

talerz z warzywami (1,7)

 winogrono

Zupa wiosenna koperk z zacierką 

Filet drob w sosie pomidorow, ryż, sur z kapusty włoskiej, Kompot agrestowy (1,3,7,9)

Sałatka wieloowocowa , bułka maślana, kakao (1,7)

30.04.

Wt.

Chleb razowy z masłem, nutella daktylowa własnego wyrobu, mleko  (1,7)

Zupa jarzynowa z ziemniakami

Kotlety jajeczne z pieca, sur z kalarepki, kompot malinowy (1,3,7,9)

Pizza z wędliną własnego wypieku, serem mazzarella, rukolą, papryką czerwoną, herbata z cytr (1,7)

 

Cyfry w nawiasie są odpowiednikiem substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji, umieszczone w załączniku pod tymi pozycjami zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 13.12.2014r. ( załącznik umieszczony obok jadłospisu na osobnej kartce )

Szczegółowa informacja o składzie posiłku znajduje się u intendenta. Dzieci mają nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Zastrzega się prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. ALERGENY zaznaczone na czerwono.

 

  Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten,

2.       Skorupiaki i produkty pochodne

3.       Jaja i produkty pochodne

4.       Ryby i produkty pochodne

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.       Soja i produkty pochodne

7.       Mleko i produkty pochodne

8.       Orzechy

9.       Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne

11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.   Dwutlenek siarki

13.   Łubin

14.   Mięczaki

Dzieci mają stały dostęp do wody pitnej w ciągu dnia. Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

FILIA

Jadłospis od 22.04 do 26.04.2024 r.

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Pn.

22.04

I

Chleb wiejski z masłem, szynka krucha, roszponka, rzodkiewka,

herbata z cytryną

(1,7)

Barszcz biały z kiełbasą

i jajkiem

 Makaron świderki z jabłkami

Kompot owocowy

(1,7)

Budyń jajeczny własnej roboty z musem malinowym,

biszkopty

(1,3,7)

 

II

Kiwi

 

Wt.

23.04

I

Płatki jęczmienne na mleku, wek z masłem,

warzywa do chrupania

(1,3,7)

Zupa ziemniaczana

Gołąbki belgijskie w sosie pomidorowym

Kompot owocowy

(1,7,9,11)

Mus owocowy

z jogurtem greckim,

pałki kukurydziane

(1,7)

 

II

Marchewka do chrupania

 

Śr.

24.04

I

Kiełbaski na gorąco,

chleb pszenny,

 pomidorki koktajlowe

Herbata z cytryną

(1,7)

Zupa jarzynowa

z ryżem,

Kopytka polane masłem, surówka marchew-jabłko

na śmietanie, kompot owocowy

(1,3,7,9)

Rogalik z marmoladą,

śliwka suszona, morela

Kakao na mleku

(1,3,7)

II

Mamdarynka

 

Czw.

25.04

I

Płatki jaglane na mleku, chleb foremkowy z masłem, talerz świeżych warzyw.

(1,3,7)

 

Krem kalafiorowy

 z groszkiem ptysiowym

Filet drobiowy w sosie koperkowymi, kasza

buraczki czerwone

Kompot owocowy

(1,7,9)

Pieczywo chrupkie z kremem ser-miód-rodzynki,

herbata owocowa

(1,7)

II

Orzechy włoskie

 

 

Pt.

26.04

I

Bułeczka grahamka z masłem, ser mozzarella, rzodkiewka, cebulką zieloną,

Kawa zbożowa na mleku

(1,7)

Zupa z fasolki szparagowej

z makaronem

Ryba panierowana

 z ziemniakami,

surówka z kapusty kiszonej,

Kompot truskawkowy

(1,4,7,9)

Babka piaskowa ,

chripsy truskawkowe, herbatka rumiankowe

(1,3,7)

 

  

*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

 

Woda podawana jest do każdego posiłku.

 

UWAGA! Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku 
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. (Alergeny zaznaczone kolorem CZERWONYM)   

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten,

2.       Skorupiaki i produkty pochodne

3.       Jaja i produkty pochodne

4.       Ryby i produkty pochodne

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.       Soja i produkty pochodne

7.       Mleko i produkty pochodne

8.       Orzechy

9.       Seler i produkty pochodne

10.   Gorczyca i produkty pochodne

12.   Dwutlenek siarki

13.   Łubin

 

14.   Mięczaki