ul. Tańskiego 

 

Jadłospis od 13.10 do 17.10.2025 r

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Pn.

13.10

I

Bułeczka drożdżowa ,,czwórka”, bakalie

Herbata z cytryną

(1,3,7)

(Wycieczka)

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami,

Ryż z polewą truskawkową

Kompot owocowy

(1,5,6,7,9,10)

Zapiekanka z szynka, serem żółtym, kechup,

pomidorki koktajlowe,

herbata z cytryną

(1,7)

 

II

Śliwki

Wt.

14.10

I

 

Graham z masłem, konfiturą jabłkowa własnej roboty

kawa zbożowa na mleku

(1,3,7)

 

Zupa porowa

z lanym ciastem,

Filet drobiowy w sosie własnym, kaszą perłowa,

surówka z selera,

kiwi i żurawiną

Kompot owocowy

(1,3,5,6,7,9,10)

 

Maślanka naturalna z owocami,

precelek z makiem

(1,7)

II

Bakalie: orzechy, słonecznik

 

Śr.

15.10

I

 

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem,

rzodkiewka, roszponka

(1,3,7)

 

Zupa z fasolki szparagowej

na mięsie z kaszą kuskus,

Kluski śląskie z surówką marchew-pomarańcza

Kompot porzeczkowy

(1,3,5,6,7,9,10)

Chleb pszenna z masłem, pasztetem, ogórek zielony herbata z cytryną,

(1,3,7)

II

 

Kalarepa

 

 

Czw.

16.10

I

Pieczywo z masłem,

 serek typu Almette,

 szczypiorek, pomidor,

mleko

(1,3,7)

Zupa jarzynowa z ryżem, Spagetti z sosem bolońskim

Kompot owocowy

( 1,3,5,6,7,9,10)

 

Gruszka pieczona

z miodem

i cynamonem,

pałki kukurydziane

(1)

II

Sok 100%

Pt.

17.10

I

 

Kasza manna na mleku,

wek z masłem,

papryka czerwona

sałata zielona

(1,3,7)

 

Zupa krem z dyni

z grzankami

Ryba panierowana, ziemniaki

surówka kapusty kiszonej

Kompot truskawkowy

(1,3,4,5,6,7,9,10)

 

Babka piaskowa z owocami, chripsy truskawkowe,

 Kakao na mleku

(1,7)

II

Melon

*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

 

Woda podawana jest do każdego posiłku.

 

 

*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

Woda podawana jest do każdego posiłku. (Alergeny zaznaczone kolorem CZERWONYM)*Istnieje możliwość zmian w jadłospisie.

 

Woda podawana jest do każdego posiłku.

*

Woda podawana jest do każdego posiłku.

   

Cyfry w nawiasie są odpowiednikiem substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji, umieszczone w załączniku pod tymi pozycjami zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 13.12.2014r. ( załącznik umieszczony obok jadłospisu na osobnej kartce )

Szczegółowa informacja o składzie posiłku znajduje się u intendenta. Dzieci mają nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Zastrzega się prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. Alergeny zaznaczono kolorem czerwonym.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.       Zboża zawierające gluten,

2.       Skorupiaki i produkty pochodne

3.       Jaja i produkty pochodne

4.       Ryby i produkty pochodne

5.       Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.       Soja i produkty pochodne

7.       Mleko i produkty pochodne

8.       Orzechy

9.       Seler i produkty pochodne

10.    Gorczyca i produkty pochodne

11.    Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.    Dwutlenek siarki

13.    Łubin

14.    Mięczaki